Jag fick en idé om att det hade varit intressant att samla ihop en databas med skånska ord och uttryck. Denna tanke fick jag när jag tittade på en modul till Xoops som kallas "Wordbook", då den var mycket trevlig vad det gällde bläddrande bland kategorier och visning av innehåll med mera. När jag väl började titta runt på nätet hittade jag mycket information om skånska, en del mer seriösa än andra. Så jag har så smått börjat samla ihopa vad jag hittat, även från andra källor än nätet och vad jag själv känner till.

Detta med skånska ordlistor på Internet är ju förståss inget nytt. Utmärkta sådana och även som databaser finns ju naturligtvis redan på nätet, såsom t ex http://susning.nu/Sk%e5nska_ord samt Björn Gröhns Skånsk ordlista på http://www.klangfix.se/ordlista.htm (Gamla adressen: http://www.student.lu.se/~Cie89blg/ordlista.htm) som i år firar 10 år på nätet. Skillnaden i det jag gjort är hur det visas, själva "förpackningen" och tillgängligheten, samt att jag själv väljer och fyller på och i processen lär mig nya saker! Så idéen är att detta ska vara ett självständigt alternativ och komplement till det som redan finns, som är både bläddringsvänligt och sökbart på ett enkelt sätt. Kanske även du finner något nytt som du inte visste innan?

Min ambition som glad amatör med denna nya avdelning på min hemsida är inte att det ska bli ett "riktigt lexikon" med språkligt korrekt grammatik osv, utan i första hand en samling med ord och uttryck och dess betydelse, och om möjligt dess historia och ursprung. Något som annars kan gå förlorat när generationer försvinner och språket förändras. Så mitt intresse för skånskan är i första hand kulturell och historisk, ett kulturarv som jag tycker ska bevaras och vårdas.

Det är lite tråkigt att se de överdrifter, fördummande, och förlöjligande som förekommer av den skånska dialekten ibland, att det bara är grova uttryck och bonnigt. Fövisso finns det många exempel med "lantlig" bakgrund bland de ord jag knappat in - drängarna och pigorna duggar tätt! Men det har ju en naturlig förklaring i hur världen såg ut förr. Många bodde på landsbygden och försörjde sig av lantbruk där det lokala språket och kulturen var mycket starkare än idag. Jag tycker att skånska är en vacker och uttrycksfull språkform som man bör vara stolt över! Och nä, jag är inte nån lokalpatriotisk tosing...
:-)

Så välkommen att ta en titt! Stort tack till alla "källor" därute, som jag har försökt ange så noga som möjligt.

/J

Kommentarer  
Jag hållar med dig om att det är båda spännade och kul med ordens ursprung och historie och även speciellt det skånska språkets egenart.
Som dansk/svensk är det intressant att se hur många ord som kan härledes till det danska arvet som Skåne bär med sig! Det är en spännande och händelserik periode i historien som tyvär också har satt djupa och inte alltid smickrande spår i förhållandet mellan dansk och svensk kultur.
Men du och jag har ju inte några problem med det väl? Och gammaldansk kan vi båda uppskatta! Och en lokalpatriotisk tosing är nog det sista jag skulle kalla dig.
Tosing - ok! - men lokalpatriot, absolut inte ;)

Comments are now closed for this entry.