paragrafDenna webbplats syfte är att samla in allmän information kring den skånska dialekten med kultur-inriktning och nedan beskrivs riktlinjerna i förhållande till Dataskyddsförordningen. Sidan drivs av privatpersonen Jörgen som är ansvarig för innehållet. Önskas kontakt så fyll i formuläret med kontaktuppgifter och ditt meddelande som återfinns i menyn under Kontakt, vilket skapar ett e-postmeddelande, innehållet i meddelandet lagras inte på webbplatsen. Svar på e-postmeddelandet kommer därefter att skickas till den angivna kontaktuppgiften.

I största möjliga mån skall denna webbplats alltid undvika att samla personuppgifter som kan knytas till en privatperson, undantag för namn på författare och andra upphovsmän till allmänna publikationer i källhänvisningssyfte. Insamlingsfunktionen som används för förslag på nytt innehåll kan göras helt anonymt via formulär och kontrolleras innan publicering sker. E-postadresser och andra kontaktuppgifter hindras alltid från visning i allmänhet och kan enbart nås av inloggade som har redigeringsbehörighet och lagras i kontaktsyfte och delas aldrig med någon annan. Kommentarsfunktionen loggar IP-nummer i säkerhetssyfte. Om några personuppgifter utöver namn finns i inskickat innehåll så kommer informationen att tas bort och avpersonifieras innan det visas utåt på webbplatsen. Namn som skrivs i förslag eller kommentarer bör hållas till bara förnamn eller kortas på ett sätt så att kopplingen till en spårbar privatperson minskas. Om du angett ditt namn och detta har publicerats kan du närsomhelst begära att ta bort information genom att ange detta i webbplatsens kontaktformulär, och kommer då att åtgärdas så snart det är möjligt.

All kommunikation till och från webbplatsen sker krypterat och all bakomliggande mjukvara uppdateras regelbundet så snart ny programvara finns tillgänglig, oftast inom några dagar. All data lagras hos leverantören One.com i ett datacenter i Danmark.

Mer läsning om Dataskyddsförordningen hittar du på Datainspektionens webbplats.

 

Lista med länkar som har anknytning till skånska ord och uttryck.

 

Här samlas några vanliga frågor och svar kring hemsidan och annat som kan vara till hjälp.

Fråga: Hur många ord och uttryck finns det i ordsamlingen och hur räknas dessa?

Svar: Överst i högerkolumnen på alla sidor kan du se hur många som är publicerade just nu. En del av orden har alias och liknande stavningar som länkar vidare, där även dessa räknas. Synonymer som anges på ett ords sida räknar inte. Enbart publicerade ord är summan av ord och uttryck. Det totala antalet går ibland både upp och ner när justeringar och sorteringar sker lite då och då.

Fråga: Hur lägger jag till mitt förslag på ord och uttryck till ordsamlingen?

Svar: Gå till sidan Föreslå ord. Här finns ett formulär som du kan fylla i. Du behöver inte vara registrerad och inloggad för att ge förslag på ord. Alla förslag granskas innan de publiceras vilket oftast går ganska snabbt men kan ta några dagar ibland. Räkna med att förslag ibland inte blir publicerade av olika orsaker. Notis 2020-06-03: Idag installerades en säkerhetsuppdatering som gör att formattering av text (HTML) tas bort av säkerhetsskäl, så har du några länkar så klistra in dessa i klartext!

Här är en liten video på 1:38 min som visar hur man praktiskt går till väga (uppdaterad 2017-07-23, något annorlunda i nuvarande system (formatering av text/infogade länkar sparas inte) men är snarlikt):


Här följer en mera detaljerad översikt av de olika fälten i formuläret (uppdaterad 2020-05-05):
oversikt foresla ord2020 1

  1. Ord / Uttryck * - Här fyller man i ordet eller uttrycket. Använd helst bara gemener dvs små bokstäver då alla ord i databasen nästan alltid har det.
  2. Beskrivning - Detta är den stora vita rutan med verktygsrader. Här skriver du betydelsen på svenska och bakgrund samt källor och annat.Om du skriver en hemsidesadress och trycker radbrytning/ny rad/enter så skapas en länk automatiskt. OBS! Fetstil, kursivt och infogade länkar funkar inte från juni 2020 pga säkerhetsuppdatering så skriv ut länkar i klartext.
  3. Publicering - Detta är den andra fliken av totalt fyra. Du kan hoppa mellan flikarna medan du skapar ditt förslag. Här återfinns Ord-taggar vilket används för att sätta förutbestämda etiketter på ord. Du kan välja flera olika taggar och är t ex Substantiv, Adjektiv, Verb, etc. Fältet Namn kan du använda för att märka ditt förslag med ditt namn (men visas inte utåt på hemsidan när det publicerats). Detsamma gäller för Kontakt e-postadress. Vill du visa ditt namn så att det syns kan du skriva detta i Beskrivningsinnehålls-rutan, se ovan. Fälten Synonymer och Relaterat ord/uttryck är frivilligt att fylla i och Status behöver man inte röra utan korrigeras automatiskt vid publicering.  Fliken Språk används inte för tillfället.
  4. Metadata - Den tredje fliken, där du kan lägga till sökord/meta-inehåll som används vid sökningar av Google och av denna webbplatsens sökfunktion och är dolt och visas inte i klartext. Behöver inte fyllas i.
  5. Captcha - Kryssa för att du inte är en robot Behövs ej från oktober 2021 (För att motverka irriterande SPAM-robotar)
  6. Spara & Stäng - Denna knapp klickar du på för att spara det du skrivit när du är klar med ditt förslag.
  7. Stäng - Denna knapp avbryter och rensar alla fält och tar dig till startsidan.

 

Fråga: Jag provar att lägga till ett ord som jag inte hittar när jag söker, men när jag provar att skicka in det så får felmeddelande om att det redan finns?

Svar: Detta beror antagligen på att det redan finns men att det är opublicerat av någon anledning. Om du undrar något så tveka inte: Hör gärna av dig!

 

Fråga: Jag har under en tid lagt till ett eller flera ord som jag inte ser när jag söker.

Svar: Alla nya förslag modereras innan publicering och kan ta några dagar, ibland längre. För varje seriös referens, berättelse eller andra innehållshöjande del som läggs till så ökar chanserna att det kommer med. Anknytning till Skåne måste helst finnas för att komma med, om liknande betydelser av ordet finns på andra platser i Sverige så är det inte skånskt, ord från gamla tider kan ju ha funnits på många platser även om du uppfattar det som något du sammankopplar med Skåne. Om inte referenser finns och inga träffar finns i sökmotor med referens till Skåne eller i Isof-databasen kopplat till Skåne tas ordet med största sannolikhet bort. Tänk på att ordet kan finnas med i ordsamlingen fast med olika vokal-varianter och kommer då inte med men kan ibland läggas till som synonym om det tillför något. Nya ord kan nekas eller accepteras utan motivation, men undrar du något så är du alltid varmt välkommen att höra av dig.

 

Fråga: Var hittar jag info vad som gäller kring Dataskyddsförorningen?

Svar: Information kring den allmänna dataskyddsförordningen för denna webbplats hitar du på denna sida. Om du har några frågor så hör av dig genom att fylla i kontaktformuläret så återkommer jag så snart jag kan.

/Jörgen

 

Här listas de 50 senaste kommentarerna till ordsamlingen.

Denna samling ord och uttryck med anknytning till Skåne har samlats på en gemensam webbplats av ca ett 100-tal olika personer sedan 2005. Antalet är svårt att beräkna exakt då många av orden samlats in anonymt. Från början låg ordsamlingen på en personlig hemsida kallad Jörgens Hörna som nu har flyttats till en egen webbplats i september 2016. Denna drivs vidare av samma initiativtagare och alla är varmt välkomna att berika samlingen med nya ord och uttryck som saknas eller kommentera det som finns idag.

Syftet med denna samling ord och uttryck är inte att alltid vara hundraprocentigt språkligt korrekt vad det gäller grammatik osv, utan i första hand vara en samling med ord och uttryck och dess betydelse, och om möjligt dess historia och ursprung. Målet är att försöka fånga saker som kanske annars kan gå förlorat när generationer försvinner och språket förändras. Orden och dess betydelse kan ibland variera en hel del beroende på ganska många olika orsaker, såsom t ex under vilken tid det förekommit, hur det uttalats, vilken plats det använts på, hur man tolkar hur utttal ska stavas, och i vilket sammanhang det används. Till detta tillkommer att det kan vara svårt att hitta bekräftande källor då det handlar om talspråk, att ord och uttryck ibland sprider sig även utanför Skånes gränser och lånas även på andra hållet, samt att ord kan ha en helt annorlunda betydelse någon annan stans, vilket kanske gör det hela både mera spännande och intressant.

Så håll till godo med samlingen av ord och uttryck och tveka inte om du har något tillföra.

wordcloud skanskaord 20161015

Grafisk representation av de vanligaste sökorden på Skånska ord och uttryck i oktober 2016 skapat genom Wordclouds.