Här samlas några vanliga frågor och svar kring hemsidan och annat som kan vara till hjälp.

Fråga: Hur många ord och uttryck finns det i ordsamlingen och hur räknas dessa?

Svar: Överst i högerkolumnen på alla sidor kan du se hur många som är publicerade just nu. En del av orden har synonymer, alias och liknande stavningar som länkar vidare, där även dessa räknas. Enbart publicerade ord är summan av ord och uttryck. Det totala antalet går ibland både upp och ner när justeringar och sorteringar sker lite då och då.

Fråga: Hur lägger jag till mitt förslag på ord och uttryck till ordsamlingen?

Svar: Gå till sidan Föreslå ord. Här finns ett formulär som du kan fylla i. Du behöver inte vara registrerad och inloggad för att ge förslag på ord. Alla förslag granskas innan de publiceras vilket oftast går ganska snabbt men kan ta några dagar ibland. Räkna med att förslag ibland inte blir publicerade av olika orsaker.

Här är en liten video på 1:38 min som visar hur man praktiskt går till väga (uppdaterad 2017-07-23):


Här följer en mera detaljerad översikt av de olika fälten i formuläret:
oversikt foresla ord vy

  1. Titel - Här fyller man i ordet eller uttrycket. Använd helst bara gemener dvs små bokstäver då alla ord i databasen nästan alltid har det.
  2. Innehåll - Detta är den stora rutan under Titel. Här skriver du betydelsen på svenska. Innehållet i detta fält kan du påverka som i ett ordbehadlingsprogram med fetstil, kursiv och annat. Du kan även markera ord och länka dessa till andra interna och externa hemsidor. Om du skriver en hemsidesadress och trycker radbrytning/ny rad så skapas en länk automatiskt. Avancerat: Du kan även dela upp ditt innehåll i två delar genom knappen Insert Read More (näst sista knappen på nedersta raden). Du kan då dela upp din beskrivning med en inledande ingress som visas i listor och en andra del med mera information såsom källa, historik, namn med mera. Gör en ny tom rad under din inledande ingress, placera sedan markören först på denna tomma rad och klicka sedan på knappen Insert Read More. Då skapas ett grått horisontellt streck. Allt som skrivs under strecket visas först när man klickat på själva ordet i en lista.
  3. Publicering - Detta är den andra fliken av totalt fyra. Du kan hoppa mellan flikarna medan du skapar ditt förslag. Här återfinns även Taggar vilket används för att sätta förutbestämda etiketter på ord. Du kan välja flera olika taggar och är t ex Substantiv, Adjektiv, Verb, etc. Fältet Författaralias kan du använda för att märka ditt förslag med ditt namn men visas inte utåt på hemsidan när det publicerats. Vill du visa ditt namn så skriv gärna detta i Innehålls-rutan, se ovan.
  4. Metadata - Den tredje fliken, där du kan lägga till sökord/meta-inehåll som används vid sökningar av Google och av denna webbplatsens sökfunktion och är dolt och visas inte i klartext. Behöver inte fyllas i.
  5. Relaterade ord/uttryck - Fjärde fliken. Här kan du lägga till ord som redan finns och som då visas i form av länkar till dessa ord. Frivilligt att fylla i.
  6. Spara & Stäng - Denna knapp klickar du på för att spara det du skrivit när du är klar med ditt förslag.
  7. Stäng - Denna knapp avbryter och rensar alla fält och tar dig till startsidan.

 

Fråga: Jag provar att lägga till ett ord som jag inte hittar när jag söker, men när jag provar att skicka in det så får felmeddelande om att det redan finns?

Svar: Detta beror antagligen på att det redan finns men att det är opublicerat av någon anledning. Om du undrar något så tveka inte: Hör gärna av dig!

 

Lägg till kommentar